Налаштування Windows: продовження

Початкові налаштування Windows 10

Перше, що варто зробити після інсталяції Windows – коректно встановити всі необхідні драйвери для вашого комп’ютера, наприклад драйвери відеокарти, звукової карти, функцій безпеки накопичувачів та процесора і т.д. А ще, задля захисту від зламів і шкідливого програмного забезпечення драйвери потрібно регулярно оновлювати.

ВАЖЛИВО!
Всі драйвери необхідно завантажувати з офіційних сайтів відповідно до моделі вашого комп’ютера. Не завантажуйте драйвери зі сторонніх ресурсів та не встановлюйте програми для автоматичного пошуку драйверів від сторонніх розробників. Часто, такі програми поширюють віруси, adware, stalkware тощо.

Оскільки нам прийдеться шукати драйвери в Інтернеті – рекомендуємо саме на цьому етапі встановити та налаштувати свій улюблений браузер

Якщо у вас комп’ютер Lenovo то драйвери потрібно завантажити і встановити з сайту, якщо Dell то з сайту. Або скористайтесь онлайн-пошуком і в запиті напишіть назву бренду та додайте Support, наприклад Asus support, HP support тощо. Для цього вам може знадобитись знайти ідентифікатор чи серійний код вашого комп’ютера та комплектуючих. 

Сьогодні, багато виробників комп’ютерів пропонують свої програми для автоматичного встановлення та оновлення драйверів, наприклад Lenovo System Update, Dell SupportAssist, HP SupportAssistant, Asus LiveUpdate. Такі програми допоможуть швидше ідентифікувати модель пристрою, встановити необхідні драйвери і вчасно їх оновлювати. Також ви можете зареєструвати свої комп’ютери на сайтах виробників і отримувати на пошту сповіщення про оновлення безпеки та нові версії драйверів.

Загалом, пошук необхідних драйверів це найскладніший процес в налаштуванні комп’ютера і може займати багато часу.

Перевірити чи всі драйвери встановлені можна за допомогою вбудованого у Windows Диспетчера пристроїв, для запуску якого натисніть на Старт та наберіть Диспетчер пристроїв або devmgmt.msc

Рекомендуємо всеодно встановити вручну драйвери пристроїв, такі як ACPI, Intel Management Engine, Intel Serial IO, Intel Chipset, Intel Rapid Storage Technology, Power Management, Video, Wi-Fi.

Оновлення BIOS

Після встановлення всіх необхідних драйверів, рекомендуємо оновити прошивку BIOS. Раніше це вважалось доволі ризикованою процедурою, але сьогодні це рекомендована дія. Втім, будьте готові звернутися у сервісний центр. В оновлення BIOS часто включені оновлення безпеки, що закривають критичні вразливості системи до віддалених і фізичних атак.

Актуальну версію BIOS можна завантажити на тому ж сайті виробника комп’ютера чи материнської плати, де ви завантажували драйвери. Часто процес оновлення BIOS дуже простий і використовується спеціальна утиліта BIOS Update tool, яка сама завантажить останню версію прошивки та встановить її. Основні правила при оновленні BIOS:

  • Прошивку BIOS завантажуйте лише з офіційних ресурсів;
  • Комп’ютер повинен бути приєднаний до мережі живлення;
  • Під час прошивки не можна вимикати комп’ютер до її завершення;
  • Якщо оновлюєте BIOS на комп’ютері з важливими даними – обов’язково потурбуйтесь заздалегідь про резервні копії даних.

Встановити оновлення Windows 10

Найкращий захист від вірусів і іншого шкідливого програмного забезпечення – вчасно встановлювати останні оновлення безпеки ОС.

Базові налаштування безпеки Windows 10 тут

Встановити і налаштувати необхідне програмне забезпечення

Рекомендуємо вам не встановлювати програми про всяк випадок, адже це може знижувати продуктивність вашого комп’ютера і вам буде все важче відстежувати оновлення.

Активувати Windows

Після того, як все налаштовано і коректно працює можна приступити до активації Windows. Нагадаємо вам, що використання активаторів і кейгенів несе загрозу зараження комп’ютера вірусами. Для неприбуткових організацій в Україіні існує програма технологічної підтримки Techsoup Ukraine де можна отримати активаційні коди на Windows 10 Pro та інші подукти. Раніше ми детально описали процес реєстрації тут.

Якщо на цьому комп’ютері вже була встановлена офіційна активована версія Windows 10 Pro – рекомендуємо скористатись функцією автоматичної активації. Для цього небхідно натиснути Старт – Налаштування – Оновлення та Захист – Активація – Виправити несправності. Якщо інформація про активацію була збережена на серверах Microsoft – ваша нова копія активується автоматично.

Відновити інформацію з резервних копій

Після того як ми налаштували захист від вірусів можна приступити до відновлення з попередньо створених резервних копій. Можливо в процесі ви подумаєте над автоматизацією цього процесу і використання спеціалізованих програм для резервного копіювання чи програм наданих хмарними сервісами.