Як убезпечитися під час роботи у браузері?

Браузери – Chrome, Firefox, Safari – є основним вікном в інтернет для більшості з нас. Дедалі більше інших завдань – комунікація з колегами, робота з документами, онлайн-банкінг, редагування фото та відео – можуть відбуватися не в окремих програмах на вашому лептопі, а в черговій вкладці браузера. Дуже часто це не лише простіше, а й безпечніше. Кожен сервіс, що ми використовуємо через браузер, – це мінус одна окрема програма, яку треба знайти, завантажити, інсталювати, налаштувати та вчасно оновлювати у вас на пристрої.

Правильно обрати, налаштувати та захистити браузер є запорукою ефективної та безпечної роботи в цифровому світі.

Який браузер найбезпечніший?

У цифровій безпеці зрідка бувають відповіді на питання “А що найбезпечніше?”. Утім, браузери, мабуть, є винятками.

Можливо, парадоксально, але найпопулярніші браузери – Google Chrome та Mozilla Firefox – є також найкращим вибором з погляду безпеки користувачів. Потужні команди програмістів, які працюють над цими продуктами, швидкі й регулярні оновлення та невпинний пошук і виправлення виявлених вразливостей зробили їхній “цифровий” імунітет досить потужним щодо більшості цифрових атак.

Важливо переконатися, що ви використовуєте або встановлюєте так звані 64-бітні версії Chrome чи Firefox, які набагато безпечніші за альтернативні 32-бітні.

І звісно, безпека браузера – як і будь-якої іншої комп’ютерної програми – критично залежить від його своєчасного оновлення.

Перевірити, чи ви використовуєте останню версію Chrome, можна, перейшовши за цим лінком: chrome://settings/help – або зайшовши в розділ “Довідка” -> “Про Google Chrome”.

Щоб перевірити, чи використовуєте ви останню версію Firefox, натисніть на “гамбургер” у верхньому правому куті браузера та оберіть “Довідка” -> “Про Firefox”.

Мінімум розширень

Доброю практикою є тримати на вашому пристрої лише ті програми, які вам насправді потрібні і які ви регулярно використовуєте. Це не лише економить ресурси комп’ютера, а й зменшує кількість його потенційних вразливостей.

Те саме стосується і так званих “розширень” – цілого класу маленьких програм, які інсталюють у браузери користувачі для розширення базового функціоналу.

За замовчуванням ці вбудовані в наші браузери програми мають дуже багато можливостей: вони можуть бачити й змінювати всі вебсторінки, які ви переглядаєте, включно з тими, що можуть містити приватну та чутливу інформацію.

І хоча більшість цих розширень та додатків розроблені добропорядними програмістами і не є шкідливими, деякі є відверто зловмисними, а поодинокі компанії-розробники розширень самі можуть стати жертвами комп’ютерних атак і джерелом витоку вашої активності в браузері.

Розширення можна переглянути у Firefox за цим посиланням: about:addons – та у Chrome chrome://extensions/.

Встановлюйте браузерні розширення лише з офіційних магазинів – Chrome Web Store та Mozilla Addons for Firefох.

Це не гарантує відсутності зловмисних програм, але їхня кількість в офіційних магазинах суттєво менша, ніж на сторонніх вебсайтах, і обидві компанії – Google та Mozilla – хоча не дуже успішно, але намагаються стежити за якістю розширень, що розповсюджуються через їхні платформи.

Якщо ви користуєтеся Firefox – то радимо використовувати лише розширення зі списку “Рекомендованих”: їх додатково перевіряють на відповідність стандартам.

Загалом варто керуватися такими правилами:

  • Використовуйте лише ті розширення, яким ви довіряєте і якими постійно користуєтеся.
  • Видаляйте всі розширення, якими ви не користуєтеся, не впевнені в їхній потребі або мету встановлення яких ви не пам’ятаєте.

Корисні розширення

Значна частина зловмисних атак відбувається через заражені шкідливим програмним забезпеченням рекламні оголошення чи повідомлення, що спливають, клік на які може вести на зловмисні або заражені вебсайти чи пропонувати встановити щось на ваш пристрій або  браузер.

Розширення – блокувальники реклами не лише допомагають позбутися набридливих оголошень в інтернеті, а й захищають від таких атак.

Не всі розширення – блокувальники реклами однаково корисні та ефективні! 

Ми рекомендуємо uBlock Origin from Raymond Hill, який доступний для Chrome

та Firefox. Це один з найефективніших та найшвидших блокувальників реклами.

Якщо ви хочете підтримати доходи від показу реклами на вашому улюбленому вебсайті, то ви можете вимкнути uBlock саме на ньому, але в щоденній роботі в інтернеті краще тримати його завжди ввімкненим.

Користувачам Chrome, які активно використовують інші сервіси Google (як-от Gmail чи Google Docs), варто встановити розширення “Захист пароля”. Воно видає попередження, якщо ви намагаєтеся вводити пароль вашого облікового запису Google на сторонніх вебсайтах, що може захистити вас від фішингової атаки.

Іншим корисним додатком є Privacy Badger, розроблений Electronic Frontier Foundation. Це розширення блокує надмірно поширену практику стеження за вами з боку десятків та сотень вбудованих у вебсайти комерційних трекерів, що потім перепродають інформацію про вашу браузерну активність.

Вадим Гудима для Інституту Масової Інформації