Як робити резервні копії в месенджерах

Для чого робити резервні копії у месенджерах?

Робити чи не робити резервні копії залежить від того, яким типом месенджерів ви користуєтесь, а також — чи важливо вам зберігати переписки при зміні чи втраті телефона. 

Насамперед резервні копії варто робити у месенджерах із наскрізним шифруванням (WhatsApp, Viber, Signal), оскільки всі переписки зберігаються лише на вашому пристрої, а сервіси не мають до них доступу. Саме через це такі месенджери одночасно можна використовувати лише на одному мобільному пристрої та синхронізувати із додатком на компʼютері.

У разі видалення такого месенджера або втрати, поламки чи скидання телефона ви можете втратити усі переписки, документи та фото. Тож якщо вам важливо не втратити ці дані, рекомендуємо робити резервне копіювання.

Серед популярних месенджерів з наскрізним шифруванням лише WhatsApp та Viber дають можливість автоматично робити резервні копії і зберігати їх у хмарному сховищі.

Із Signal ситуація дещо складніше. По-перше, месенджер дає можливість робити копії та зберігати їх лише локально на вашому ж пристрої. Тому, якщо ви втратите або очистите смартфон, видалите додаток або будете переходити з Android на iOS, ви не зможете відновити або перенести свої дані. По-друге, з нашого досвіду відновлення даних з копії у Signal не завжди працює коректно. Тож для цього месенджера радимо зберігати всі важливі документи та фото завчасно.

Окрім цього, Meta також нещодавно впровадила наскрізне шифрування у Facebook Messenger. Втім, додаток синхронізує усі чати на пристроях, тож наразі немає потреби робити резервні копії у фейсбуці.

Як робити резервні копії у месенджерах?

Інструкції з налаштування резервних копій WhatsApp та Viber вже є на нашому сайті «Як».

Перш за все визначте, із якою частотою вам потрібно робити резервні копії. Залежно від того, як часто ви користуєтесь цими месенджерами, ви можете налаштувати створення копій щодня, щотижня або раз на місяць.

Зважте, що на Android резервні копії робляться на Google Drive, а з iPhone — на iCloud, тож обовʼязково перевірте, чи достатньо місця ви маєте у цих сховищах. Хоч резервні копії месенджерів не завжди займають багато місця, місце на iCloud чи Google Drive вже можуть займати інші файли чи резервні копії телефонів. 

Захист резервних копій

Важливо розуміти, що на Google та iCloud резервні копії зберігаються в незашифрованому вигляді. Тож важливо подбати про захист як самих месенджерів, так і хмарних сховищ. Для цього радимо переглянути наші попередні матеріали.

Наскрізне шифрування резервних копій WhatsApp як додатковий захист

WhatsApp дає змогу додатково захищати резервні копії наскрізним шифруванням. Це захистить історію бесід та адресатів від зловмисників, якщо ті отримають до неї доступ через злам акаунта Google або iCloud. Щоб увімкнути наскрізне шифрування у WhatsApp, скористайтеся цією інструкцією.

Втім, якщо у вас уже ввімкнене наскрізне шифрування iCloud, немає потреби вмикати його ще й у месенджері.

Після увімкнення наскрізного шифрування WhatsApp запропонує зберегти 64- цифровий ключ. Важливо зберегти його у надійному місці, аби не втратити доступ до своїх резервних копій.