Як використовувати функцію відкритих сесій

Активні сесії, відкриті сесії, довірені пристрої, надійні пристрої – все це різні назви однієї функції. З її допомогою можна зрозуміти, а з якого пристрою та місця здійснено вхід у ваш обліковий запис. Важливо, щоб там не було чужих чи застарілих пристроїв або підозрілих для вас входів – це ознака, що хтось чужий має доступ до вашого акаунта.

Підозрілий вхід?

Це перше, що варто перевірити, коли приходить сповіщення про те, що хтось зайшов чи намагався зайти в обліковий запис. Якщо бачите чужий вхід, спершу вийдіть з цього акаунта, і лише потім змінюйте пароль.

Втім, є кілька нюансів, які можуть вас налякати:

  • Геолокація. Вона не завжди точна, особливо у Facebook та Instagram. Там можуть відображатися різні міста, у яких ви могли і не бути. Все тому, що ці соцмережі отримують локацію з вашої IP-адреси, а це завжди неточно, тому важливо дивитися саме на пристрій, з якого ввійшли.
  • VPN теж змінює локацію. Зазвичай, це відображається як локації інших країн, але іноді Facebook не може визначити локацію з VPN та позначає її «unkown location».
  • Пристрій. Іноді сервіси показують загальну інформацію: наприклад, операційну систему (iPhone/Android/MacOS/Windows), а іноді – ваш пристрій (наприклад, iPhone 13 чи Samsung Galaxy S22). Якщо щось відрізняється – варто вилогінитися.
  • Браузер. Відображатися буде той, яким ви користуєтесь. Якщо це додаток – ви побачите інформацію який саме. Наприклад, Faceboook Messenger, Facebook App тощо. Але, наприклад, Tor-браузер може змінювати браузер, який відображається у вході.
  • Кількість сесій. Не варто хвилюватися, якщо ви побачили 10 чи навіть 20 сесій. Їх вмикають логіни з різних пристроїв, браузерів, різних IP-адрес і додатків. Так, вхід з браузера на телефоні, месенджера і додатка вважатиметься трьома різними сесіями. Також, якщо ви часто чистите кеш у браузері – кількість сесій буде збільшуватися.
  • Unknown device/location. Інколи ви можете побачити, що сервіс не зміг визначити пристрій чи локацію. Таке трапляється, але якщо сумніваєтесь, краще вилогінитися.

Перед тим як виходити з сесій

Це стосується випадків, коли ви не впевнені – це ваш вхід чи чужий. В такому разі перед тим як вилогінюватися переконайтесь, що памʼятаєте пароль та маєте доступ до другого фактору.

Старі пристрої

Якщо бачите старі пристрої, які ви вже не використовуєте, комусь їх віддали чи продали – вийдіть з них, аби новий власник не зайшов до вашого акаунта.

Як подивитися відкриті сеанси і завершити їх на різних платформах: