Сталкінг у близьких стосунках

Дуже часто ми говоримо про сталкінг – як про стеження від незнайомців, колишніх партнерів тощо. Але рідко – про сталкінг у стосунках. Втім, у романтичних стосунках такі порушення приватності можуть призводити зокрема до насильства та аб’юзу. 

Аб’юзери можуть можуть використовувати цифрові інструменти для переслідування та контролю за партнером: стежити за місцеперебуванням, моніторити комунікації тощо. При чому, значна частина цих інструментів навіть не потребує високої технічної грамотності. 

Деякі аб’юзери використовують додатки для шпигування, які відкрито доступні онлайн та в App Store або Google Play; такі додатки працюють у фоновому режимі на телефоні жертви, передаючи інформацію аб’юзеру. 

Вони також можуть використовувати також пристрої «розумного дому» та IoT, як-то камери із віддаленим доступом, розумні спікери, інші сенсори.

  Але частіше аб’юзери користуються тим, що знають паролі жертви, або відповіді на секретні питання, або мають доступ до інших методів автентифікації. Або ж використовують для власних цілей додатки, призначенні за моніторингом за дітьми чи працівниками на робочому місці.

Дослідники безпеки відзначають, що спільне проживання та перебування в одному просторі суттєво спрощує доступ до пристроїв та облікових записів. У деяких випадках воно навіть зводить нанівець таку форму захисту як двофакторна автентифікація, оскільки найпоширенішим другим фактором є телефон, а до нього атакуючий часто має доступ (особливо коли зміст повідомлення – у цьому випадку смс із кодом – виводиться навіть на заблокованому екрані).

Тож дослідники закликають розробників цифрових продуктів враховувати можливість загроз від близьких людей. 

Складність та неоднорідність, що лежать в основі загроз від близьких, роблять їх дуже складними для технічного вирішення – саме тому, можливо, вони часто ігноруються інженерами та дизайнерами програм та додатків.

Вторгнення у приватність у близьких стосунках часто буває розмитим і прихованим, на відміну від гучних порушень даних, які регулярно з’являться у новинах, і, отже, розробники можуть менше звертати увагу та непокоїтися через це.

Частково цю проблему можна вирішити на рівні законодавства. Утім, в українському законодавстві немає механізмів протидії сталкінгу. За словами правозахисників Amnesty International в Україні Стамбульська конвенція надає можливість криміналізувати переслідування, але Верховна рада України продовжує відмовлятись ратифікувати цей важливий документ. 

Чи мають відповідати розробники за зловживання їхніми технологіями та в якому стуені, окреме та складне питання. Однак, враховуючи моделі загроз від близьких, дизайнери систем можуть вжити певних заходів для проактивного зменшення ризиків загроз інтимних партнерів. Наприклад:

Сприймати приватність у контексті близьких стосунків як баланс між різними інтересами

Важливо розуміти, що певний ступінь моніторингу у близьких стосунках неминучий, бажаний і, можливо, навіть необхідний. Створення інтимної конфіденційності означає визнання цього та пошук шляхів збалансування інтересів у захисті приватного життя, безпеці та догляді, довірі та близькості та повноваженнях, водночас визнаючи, що ці інтереси можуть мати різну вагу в різних стосунках, культурах та аспектах. час.

Такий баланс може бути досить непростим, але можливим. Прикладом такого є додаток License+ для моніторингу підлітків, що тільки почали набувати водійського досвіду. Батьки можуть мати резонні тривоги, однак це не є приводом повністю порушувати приватність. Так, додаток дає змогу побачити, у якій частині міста перебуває підліток, але не з точністю GPS. Крім того, доступ додатка дається на 100 годин загалом, чого має бути достатньо для того, щоб молоді люди набули базового досвіду водіння.

Оцінити, яка небажана інформація переданою через дисплей

Наприклад, більшість операційних систем за замовчуванням показують вміст повідомлення і відправника на заблокованому екрані телефона, та й на комп’ютерах також часто виводяться спливаючі повідомлення.

Крім того, контекстна реклама, що з’являється в браузері, може виказати історію пошуку, а використання браузера у «режимі інкогніто» надто помітно, оскільки такі вікна браузери виділяють іншими кольорами.

Визнати важливість приватності за замовчуванням і мати можливість непомітно змінити налаштування приватності

Дуже часто жертви аб’юзу не можуть закрити сталкеру доступ до своїх пристроїв чи облікових записів, оскільки він одразу ж це помітить, і це може спричинити ще більшу агресію, включно з фізичним насильством.

Визнати, що рівень приватності у близьких стосунках змінюється

Пари розходяться, діти виростають, і дуже ймовірно, що на якомусь етапі ви захочете змінити ваші налаштування приватності із тією чи іншою людиною, тож платформи та продукти повинні давати змогу зробити це зручно.

Визнати, що в домогосподарствах пристрої часто не є персональними, і людина, яка купує пристрій, не є його єдиним користувачем

Наприклад, якщо в користувача є iCloud-акаунт, до якого приєднані два пристрої, скажімо iPhone та iPad, то за замовчуванням iOS буде синхронізовувати iMessages між двома пристроями. Але в родині пристрої дуже часто використовуються спільно, а не лише людиною, яка зараєструвала iCloud акаунт. Розробник не враховує такий поширений спосіб використання пристроїв, що може призвести до небажаного поширення інформації.

Розробники систем мають враховувати приватність усіх потенційних користувачів. Компанії передусім розробляють пристрої для споживача, який їх купить. Однак якщо використання пристрою збільшує також ризик для приватності іншої людини, яка не є покупцем, інтереси цієї людини також мають бути враховані.

Але, що особливо важливо, доступ до даних не має бути прихованим. Додаток, що дає змогу стежити за телефоном і навіть не має іконки на телефоні жертви, із набагато більшою імовірністю буде використовуватися без згоди і без відома жертви.

Джерело: Journal of cybersecurity