Поширені запитання щодо цифрової безпеки на окупованих територіях

Під час війни цифрові загрози не значно змінилися, але на тимчасово окупованих територіях і у зонах активних бойових дій додалися нові. Це обшуки на вулиці чи вдома, фільтраційні табори, перетини блокпостів та кордону або ж перехоплення інтернет-трафіку. Основна небезпека у тому, що ці ризики мають серйозні наслідки — від втрати чутливої/важливої інформації до полону або смерті.

Детальніше про ризики та рекомендації на тимчасово окупованих територіях читайте тут

Якщо я видалю з телефону програму Telegram, чи видаляються всі дані без можливості відновлення?

Ні, немає гарантії що при видаленні програми видаляються всі дані. На пристрої можуть залишатись архіви переписок, медіа-файлів. Це залежить від моделі телефону і ОС, версії Телеграм, наявності резервних копій в хмару тощо. При поверхневому візуальному огляді пристрою (блок-пости) цього може бути не видно, але якщо пристрій віддадуть криміналістичній експертизі то вони шукатимуть таку інформацію. Тому ми рекомендуємо наступний алгоритм видалення Telegram з вашого пристрою:

1. Вручну почистити чати і потім видалити їх, видалити боти, відписатись від каналів. Це потрібно робити за наявності інтернет з’єднання, адже вся історія зберігається як на пристрої, так і на серверах Telegram. Телеграм -> Налаштування -> Дані та сховище -> Використання сховища -> Очистити кеш
2. Видалити програму Телеграм
3.Встановити заново Телеграм. Ця дія найімовірніше перезапише старі файли новими.

Якщо я видаляю фото\відео з Галереї, їх ще можна відновити?

Теж залежить від пристрою і налаштувань. Рекомендуємо звернути увагу на наступне:

• Після видалення фото\відео з Галереї телефону знайдіть Корзину і очистіть її.
• За умови поганого інтернет зв’язку, медіафайли можуть залишитись у прив’язаному до пристрою хмарному сховищі (напр. Google, iCloud).
Медіа можуть синхронізуватись із прив’язаних хмарним сервісом (напр. Google, iCloud). Відкрийте програми Google Photo, iCloud і перевірте чи там немає чутливих медіафайлів.
Окрім Галереї, шукайте фото\відео в інших каталогах за допомогою програми Файли.

Скидання телефону до заводських налаштувань гарантовано видаляє всю інформацію?

Якщо у вас нова модель смартфону і він був повністю зашифрований, то більш гарантовано, що файли неможливо буде відновити. Якщо це старий дешевий смартфон без шифрування, то криміналістична експертиза зможе відновити інформацію. На що звернути увагу:

Більшість програм на телефоні зберігають інформацію на своїх серверах, тому перед скиданням телефону до заводських потрібно вручну видалити цю інформацію. Інакше після нового входу у програму всі дані (переписки, медіа, підписки) знову будуть доступні на телефоні. Напр. Telegram, Facebook, Instagram, Gmail, iCloud та ін.
Якщо у вас iPhone новіший за 5-ту модель  – він зашифрований і скидання до заводських налаштувань запобігає спробам відновити інформацію.
Якщо у вас Android телефон, то тут складніше перевірити чи він зашифрований. Як мінімум пошукайте у налаштуваннях пункт Безпека -> Шифрування. Якщо потребуєте допомоги у визначенні чи ваш телефон зашифрований – напишіть нам на [email protected]

Чи бачить інтернет провайдер, що я користуюсь VPN сервісом або TOR?

Так, інтернет провайдер бачить, що ви користуєтесь цими сервісами, але не бачить при цьому які сайти ви переглядаєте, якими месенджерами користуєтесь і про що пишете.

Чи може інтернет провайдер блокувати VPN?

Так, може, як і будь-який інший сервіс чи сайт. Наприклад, у Криму частково заблокований популярний VPN сервіс Psiphon та інші.

Якщо місцевий мобільний зв’язок під контролем окупантів, вони можуть бачити де я знаходжусь чи прослуховувати розмови?

Так, можуть. Той, хто контролює інфраструктуру мобільного оператора, може бачити орієнтовне місцезнаходження, історію дзвінків та смс тощо. Тому рекомендуємо не говорити на чутливі теми по звичайному мобільному зв’язку, а краще скористатись месенджерами.

Чи можна вимкнути геолокацію, щоб мобільний оператор не знав, де я знаходжусь

Можна, вимкнувши телефон, перевести в режим літака або витягнути SIM картку оператора. При цьому історія попередніх переміщень телефону однаково буде зберігатись у мобільного оператора.

Запам’ятайте, вимкнення геолокації в налаштуваннях телефону лише частково вимикає збір даних про локацію програмам чи сервісам на вашому пристрої (Google, Facebook тощо). Це не вимикає можливості збору інформації про локацію пристрою мобільними операторами. Для цього потрібно вимкнути SIM картку.