Як обрати безпечний VPN

VPN переважно використовують для приховування трафіку від місцевих провайдерів або ж для користування сайтами, які недоступні у певній країні.

Зараз є багато доступних сервісів VPN, як платних, так і безкоштовних. Але перед тим як обрати сервіс, радимо трохи розібратися, як взагалі працює VPN та на що варто звернути увагу.

Коли ми користуємось інтернетом, наш провайдер бачить, які сайти ми відвідуємо, скільки часу там проводимо, яку кількість інформації отримуємо та відправляємо. В окремих випадках (доволі рідкісних), якщо ми використовуємо сайт із незахищеним зʼєднанням (http), то провайдер бачить ще й вміст, який ми відправляємо та отримуємо. 

VPN приховує цю інформацію від провайдера. Тобто, коли ми його підключаємо, наш провайдер бачить, що ми увімкнули VPN і все. По суті, він маскує наш трафік. Решту інформації якими сайтами ми користуємось і що з ними робимо бачить вже VPN-провайдер. Саме тому так важливо обирати надійні VPN-сервіси.

На що зважати при виборі? 

  • Надійний VPN має бути платним. Такі сервіси потребують багато ресурсів для роботи: потрібно мати сервери в різних країнах, витрачати кошти на їх обслуговування і персонал. Але навіть безкоштовні VPN-сервіси заробляють. Проте вони отримують кошти не напряму від користувачів, а завдяки рекламі (в кращому випадку) або ж продаючи дані клієнтів; 
  • Юрисдикція або ж походження компанії-розробника. Після заборони російських сервісів у 2016 році українці почали активно підключати VPN, щоб продовжувати користуватись соцмережею “ВКонтактє”, але більшість популярних тоді сервісів походили саме з Росії і збирали дані українців; 
  • Важливо, щоб VPN не зберігав історію, підтримував різні типи пристроїв та мав сервери у різних країнах; 
  • Зберіть інформацію погугліть компанію-розробника, почитайте відгуки тощо.

Ми можемо порадити ProtonVPN, NordVPN, Mullvad, TunnelBear та інші. Це не “єдині безпечні VPN”, а ті сервіси, якими ми самі користуємось. Але цілком ок використовувати щось інше, дотримуючись наведених вище порад.

Серед безкоштовних VPN-сервісів можемо рекомендувати Psiphon. Його розробила канадська громадська організація Citizen Lab. Заробляє цей сервіс рекламою, про що відкрито комунікує із користувачами.