Використання Google Chrome як парольного менеджера

#Gmail

Чи безпечно зберігати паролі в браузері?

Це досить розповсюджене питання, якщо коротко, то це цілком валідний спосіб зберігання паролів, але ми розглядаємо безпеку лише в контексті, тож варто памʼятати, що усе залежить від ризиків, пристрою, регулярних оновлень і т.д.

Які можуть бути переваги? Насамперед це зручний спосіб зберігати паролі в одному місці, замість нотаток у телефоні або документу на робочому столі. Дані, збережені у браузері, не потрібно запам’ятовувати та кожного разу вводити вручну. Це допомагає придумати справді довгі, складні та надійні паролі. Стосовно цього: Google при реєстрації на нових сайтах сам генерує користувачеві пароль, який він може використати. Це особливо зручно, якщо є проблема із вигадуванням нових комбінацій.

Другий важливий момент зберігання паролів у Chrome дозволить уникнути ситуацій, коли дані для входу загубились або забулись, адже їхня копія зберігається у хмарі. Тож використання вбудованого менеджера паролів в Google Chrome є безпечним і комфортним. 

Особливості про які потрібно пам’ятати

Найважливіше: захищеність парольного менеджера у Chrome залежить від захищеності вашого Google-акаунта. Тому якщо на Gmail неунікальний та слабкий пароль, нема двофакторної автентифікації, то й парольний менеджер Google буде захищений так само. Не існує окремої безпеки парольного менеджера – це також залежить від налаштувань вашого пристрою, регулярних оновлень браузера, розширень у браузері, якими ви користуєтеся і т.д.

Також потрібно памʼятати, що  якщо ви залогінилися, наприклад, на робочому комп’ютері в акаунт Google, де вже є збережені паролі, то на кожній сторінці для входу він буде пропонувати ними скористатись.

Важливо пам’ятати, що немає особливого сенсу користуватись парольним менеджером, якщо всі паролі (принаймні на важливі для вас акаунти) однакові, схожі, слабкі і ви не плануєте їх змінювати.

Якщо пристроєм користуються колеги або інші люди, зважайте на це та не забувайте виходити з облікового запису після закінчення роботи:

♦ Інша людина, яка сяде працювати у вашому браузері, зможе увійти в облікові записи, паролі до яких збережені в Chrome. 

♦ Або ж інша людина може зберегти свої дані для входу у ваш акаунт. 

Вхід в обліковий запис Google Chrome не те саме, що вхід у пошту Gmail. Звертайте на це увагу, особливо, якщо у вас декілька облікових записів. 

Google Chrome пропонує зберігати паролі за замовчуванням. Якщо ви хочете це відключити, натисніть на іконку вашого облікового запису, далі на “ключик” і зніміть галочку з параметра “Пропонувати зберігати паролі”.

Як Google зберігає та шифрує паролі?

Підтримка Chrome зазначає, що інформацію обробляють таким чином:

♦ Ви логінитесь на вебсайті та обираєте “Зберегти пароль”;
♦ Браузер шифрує логін і пароль таємним ключем, який зберігається на вашому пристрої;
Вже у зашифрованому вигляді Chrome надсилає ці дані на сервери Google. 

При такому способі шифрування на серверах Google не зберігаються ваші дані для входу в незашифрованому вигляді.

Чи можна завантажити в Google Chrome дані з інших менеджерів паролів?

Так, ось як це зробити:

♦ Збережіть ваші дані з менеджера паролів у форматі CSV;
♦ Відкрийте сторінку passwords.google.com
Далі натисніть на шестерню налаштувань Імпорт — Обрати файл;
Оберіть файл та підтвердьте

Після імпорту потрібної інформації видаліть з пристрою та кошику завантажений CSV файл.

♦ Як перевірити паролі, збережені у Google Chrome, дивіться тут

♦ Як синхронізувати Google-акаунти між пристроями і додатково захистити паролі на інших пристроях, дивіться тут