Чи може спецслужба путіна читати переписки у Signal та Whatsapp?

Нещодавно ЗМІ поширили інформацію про те, що ФСБ нібито навчилося перехоплювати повідомлення у Signal та Whatsapp, посилаючись на New York Times.

Втім, в оригінальній статті не стверджується, що фсбшники мають доступ до самих переписок. Автори розповідають про російський софт, який використовує ФСБ для відстеження метаданих (IP-адреси; телефони; з якими користувачами переписуються, зідзвонюються тощо). Їх можуть мати провайдери звʼязку.

Тож чи треба хвилюватися? 

Зміст листування у Signal та WhatsApp можна прочитати лише маючи доступ до телефону або заразивши пристрій шкідливим програмним забезпеченням. Але не через відстеження трафіку користувача.

Signal та WhatsApp використовують технологію шифрування з кінця в кінець — це означає, що вміст листування доступний лише на пристроях користувачів і не зберігається на серверах компаній. Саме тому, коли ви змінюєте телефон, ваші переписки Signal та WhatsApp стираються, якщо ви не перенесете дані чи не зробите резервні копії.

Кому це загрожує?

Ця проблема критична для українців, які перебувають на окупованих територіях або на території росії та білорусі. Адже там ФСБ мають повну свободу у використанні різного шпигунського софта. Втім, малоймовірно, що що російські спецслужби мають доступ до даних українських провайдерів в режимі онлайн. Тому навряд цей софт працюватиме в Україні.

Але чи можуть фсбшники отримати доступ до приватних переписок українських користувачів?

Так, якщо ваш телефон скомпрометовано. Тому:

  • завжди оновлюйте свої пристрої та програми;
  • не завантажуйте невідомих програм і завжди дізнавайтесь інформацію про розробників;
  • обов’язково додатково налаштуйте свої месенджери — як мінімум, увімкніть двофакторну автентифікацію.