Для чого потрібні резервні коди?

Коли ми налаштовуємо двофакторну автентифікацію, сервіси зазвичай надають можливість згенерувати та зберегти резервні коди.

Для чого потрібні резервні коди?

У разі втрати пристрою, до якого підключена двофакторна автентифікація, або доступу до нього, у вас залишається можливість зайти в акаунт за допомогою цих кодів.

Зазвичай це стається у найнеочікуваніші моменти або взагалі через 1-2 роки після встановлення двофакторної, коли мозок успішно забув про існування цих кодів і де вони збережені, або ж комп, де зберігалися коди, давно зламаний/переданий дитині/перевстановлений і т.д.

Також через війну збільшується ймовірність втрати пристроїв.

Як наслідок, доступ до акаунту ледь вдається отримати або взагалі створювати новий, а через негативний досвід з двофакторною її вимикають – через що акаунт або пристрій стає вразливішим.

Що робити?

Насамперед, завантажити резервні коди, якщо ви досі цього не зробили. Зберегти їх у надійному місці – найкраще, роздрукувати та зберігати з документами. Можна зберегти на зовнішньому жорсткому диску.

Встановити нагадування та перевіряти резервні коди раз в кілька місяців.

Деякі сервіси дають змогу відновити акаунти, але це досить складний процес і не завжди успішний.

Пам’ятаєте, де ваші резервні коди? Радимо перевірити, де вони збережені – це займе у вас не більше 10 хвилин та вбереже вас, якщо з якихось причин, ви не матимете змоги отримати коди з пристрою.

Якщо ви переїжджали через війну – також рекомендуємо перевірити чи є у вас коди, а якщо ні – згенерувати нові.