Чому перестали працювати сервіси Facebook?

Вчора о 18:40 почалися проблеми з доступом до Facebook та його платформ Instagram та WhatsApp, окрім цього у свої акаунти в інших соцмережах не могли зайти користувачі, які використовували функцію “Зайти через Facebook”, також перестали працювати внутрішні комунікації компанії наприклад, працівники повідомляли, що не можуть зайти до офісу, бо у них не працювали перепустки.

Оскільки, на платформах фейсбука зав’язано багато комунікацій як особистих, так і робочих, почалась паніка серед користувачів, і закономірно почали з’являтися теорії щодо того, чому це відбулося зокрема у різноманітних телеграм-канала почала з’являтися інформація, що начебто за час зламу, в даркнеті з’явилась база даних з даними 1,5 млрд користувачів, включно з паролями оскільки розбір заслуговує окремого поста, то скажемо коротко наразі немає надійних джерел, які це підтверджують, здебільшого про це пишуть сумнівні сайти і телеграм-канали.

То що ж сталося насправді?

Зовнішні експерти, насамперед побачили проблеми BGP та DNS. Вже пізніше, у блозі Facebook повідомили, що через зміну конфігурацій, відбувся збій у всій системі комунікацій.

Як пояснює Cloudflare, BGP, або ж Border Gateway Protocol це механізм обміну інформацією про маршрутизацію між автономними системами (AS) в Інтернеті. Великі маршрутизатори, завдяки яким працює Інтернет, мають величезні, списки можливих маршрутів, що постійно оновлюються, і які можна використовувати для доставки кожного мережевого пакета до кінцевого пункту призначення. Без BGP маршрутизатори не знали б, що куди відправляти, й Інтернет не працював би.

Інтернет це буквально мережа мереж, і він пов’язаний між собою BGP. BGP дозволяє одній мережі (наприклад, Facebook) сповіщати про свою присутність іншим мережам в інтернеті. Якщо ж Facebook не сповіщає свою присутність, провайдери та інші мережі не можуть знайти мережу Facebook, тому вона недоступна.

Загалом, падіння Facebook-сервісів, наочно продемонструвало нам важливість альтернативних каналів зв’язку і ще раз довело, що немає найкращих месенджерів чи інших сервісів, тому насамперед, варто подумати про альтернативні канали комунікацій на випадок, якщо схожа ситуація трапиться знову.